ГоловнаКультура

У Києві стартував міжнародний архітектурний фестиваль CANactions

На фестивалі відбуваються кінопрограма, лекції та презентації відомих архітекторів і урбаністів

14 травня стартував міжнародний архітектурний фестиваль CANactions, у рамках якого представлять насичену програму фільмів, лекцій та презентацій найвідоміших архітекторів та урбаністів світу.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На фестивалі відбудеться і візуальна програма, в якій покажуть роботи українських художників. Вони об'єднані в проект "Навколо", куратором якого виступив Євген Чернишов. Свої роботи покажуть Жанна Кадирова, Олексій Золотарьов, Олександр Довгий, Юлія Бєляєва, Віктор Сидоренко, Маша Золотова, Сергій Ковальов, Waldemart Klyuzko, Руслан Колміков.

"Візуальна програма тут уперше, що мене дуже радує. Мене безпосередньо запросив куратор Євген Чернишов. Я працюю з вуличним простором і дуже часто виступаю як архітектор, - розповіла LB.ua художниця Жанна Кадирова. - Існує велика різниця між тим, щоб виставляти роботи в білому боксі в галереї і виставкою на вулиці, тому що на вулиці зовсім інші підходи, потрібно враховувати зовнішні фактори, і мені це дуже цікаво. Тут я показую три роботи. Звичайно ж, вони пов'язані з містобудуванням. Second hand - останній проект, який був організований арт-заводом "Платформа". Він пов'язаний з історією фабрики ДШК - величезного комбінату на лівому березі, про його життя, трансформації від радянського минулого до українського сьогодення. Друга робота - "Монументальна пропаганда" - це спостереження за сучасним містом, зміною образів, іміджів, які ми бачимо в зовнішній рекламі. І третя робота - "Пам'ятник новому пам'ятнику". Це один з ескізів пам'ятника, встановленого в 2009 році в Шаргороді".

Покаже свій проект "За площею" і португальський фотограф Мануель Суса, який через історію українців розповість про Революцію Гідності.

Лекції проведуть Віктор Зотов, Тео Хауб, Лариса Цвєткова, Євген Асс та інші. Крім того, в програмі заплановано покази від Architecture Film Festival Rotterdam.

CANactions уперше представить виставку фіналістів міжнародного конкурсу ARCHIPRIX International 2015, церемонія нагородження якого відбулася 8 травня в Мадриді.

"Зараз війна, і побутує помилкова думка, що починати діяти потрібно тоді, коли вона закінчиться. Але я точно знаю, не почнемо зараз - не почнемо ніколи. Наш фестиваль відбувається вже восьмий рік і за цей час він переріс у справжню урбаністичну школу. Сьогодні на це є соціальне замовлення, є необхідність переобладнання, інтерес з різних сторін, в тому числі і згори. У цьому головна причина робити фестиваль. Якщо ви знаєте людей, зацікавлених у реформах, то використовуйте наш фестиваль як механізм комунікації та моделювання цих важливих процесів, особливо великомасштабних міських перетворень", - закликає гостей та учасників фестивалю Віктор Зотов, куратор і засновник фестивалю.

Міжнародний архітектурний фестиваль CANactions пройде з 14 по 16 травня в арт-кластері Видубичі (вул. Інженерна, 7В).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram