ГоловнаКультура

Художники закликали Кличка зберегти радянські мозаїки в метро

Київській владі запропонували створити експертну комісію

Ініціатори проекту "Радянські мозаїки в Україні" (проект фонду "Ізоляція") закликали мера Києва Віталія Кличка створити незалежну експертну комісію, яка б оцінила цінність художнього оформлення станцій метро перед тим, як демонтувати радянську символіку.

У відкритому листі художників зазначається, що Київрада збирається демонтувати мозаїчне панно 1963 року на "Шулявській" і панно 1984 року на "Палаці Україна", створені заслуженими діячами мистецтв України Іваном Литовченком і Степаном Кириченком.

Мозаїка на "Шулявській"
Фото: dic.academic.ru
Мозаїка на "Шулявській"

Мозаїка на "Палаці Україна"
Фото: wikimedia.org
Мозаїка на "Палаці Україна"

"Просимо вас, Віталію Володимировичу, звернути увагу на те, що монументальні декоративні мозаїки - це надзвичайно важливий шар української культури, що містить зразки радянського модернізму - унікальні пам'ятки світового мистецтва. У середині ХХ століття - в епоху тотального контролю і цензури мистецтва - художники не могли собі дозволити вільні творчі пошуки в академічних роботах, тому часто втілювали їх у декоративних творах. Сьогодні є можливість неангажованого сприйняття ідеологічної складової музичних творів та об'єктивної оцінки їхньої художньої унікальності", - йдеться у листі.

Нагадаємо, що у київському метро знайшли цілу низку радянських символів. У тому числі - на "Героїв Дніпра", "Вокзальній", "Арсенальній", "Університеті", "Палаці Україна", "Шулявській", "Берестейській", "Либідській", "Політехнічному інституті". З демонтованих елементів планують створити музей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram