ГоловнаКультура

Вірменський павільйон отримав "Золотого лева" на Венеціанській бієнале

Приз найкращому молодому художнику дістався Ім Хен-Суну з Південної Кореї

9 травня у Венеції на бієнале сучасного мистецтва вручили нагороди - "Золоті леви" за найкращу експозицію в національному павільйоні і кращому найхудожнику бієнале та "Срібного лева" найкращому молодому художнику.

Про це повідомляє АртГід.

"Золотого лева" за найкращу експозицію присудили національному павільйону Вірменії, яка подала в мхітаристському монастирі на острові Сан-Ладзаро-дельї-Армені проект Armenity. У цьому проекті взяли участь 16 художників вірменської діаспори з Лівану, Сирії, Єгипту, Туреччини, Аргентини, Ірану, Бельгії, Греції, Італії, США, Фінляндії, Франції, Бразилії та Вірменії. Проект присвячений 100-річчю геноциду вірмен.

Фото: EPA/UPG

Володарем "Золотого лева" як найкращий художник 56-ї Венеціанської бієнале стала Едріан Пайпер, учасниця основного проекту в Центральному павільйоні в Джардіні.

"Срібний лев" для найперспективнішого молодого художника дістався учаснику основного проекту, південнокорейському художнику Ім Хен-суну. Почесну згадку отримав національний павільйон США, що представив виставку Джоан Джонас, проілюструвавши відеороботами, малюнками та об'єктами тексти ісландського письменника, нобелівського лауреата Халлдора Лакснесса.

Переможці вибиралися міжнародним журі у складі куратора Музею сучасного мистецтва Чикаго Наомі Беквіт, директора зальцбургского Музею сучасного мистецтва Сабіне Бретвайзер, головного куратора віденського "Будинку XXI століття" Маріо Кодоньято, письменника і куратора Ранжита Хоскоте і колишнього директора фонду бієнале у Кванчжу Йоньву Лі.

Крім того, спеціальних згадок удостоєні німецький режисер і сценарист Харун Фарокі, який помер 2014 року, сирійсько-палестинський колектив Abounaddara і алжирський художник Масинісса Сельмані, який працює у Франції. Раніше, 23 квітня 2015 року, було названо імена володарів спеціальних "Золотих левів" бієнале, ними стали ганський художник Ель Анацуї і виконавчий директор та головний куратор Товариства Ренесансу Чиказького університету Сюзанн Гез.

Нагадаємо, 56-та Венеціанська бієнале сучасного мистецтва відкрилася 9 травня. Український національний павільйон на бієнале відкрився 7 травня. На відкритті виступив гурт "Океан Ельзи".

Бієнале триватиме до 22 листопада 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram