ГоловнаКультура

На Одеському кінофестивалі покажуть фільми про Одесу в роки війни

Головною стрічкою стала італійсько-румунська драма 1942 року.

На Одеському кінофестивалі покажуть фільми про Одесу в роки війни
Кадр из фильма "Одесса в огне"
Фото: oiff.com.ua

Одеський міжнародний кінофестиваль 2015 року присвятив свою традиційну українську ретроспективу подіям окупації Одеси румунсько-німецькими військами 1941 року.

Як повідомляє прес-служба ОМКФ, в добірку увійшли художні фільми і документальні кінохроніки радянського і румунського виробництва, що відображають цей період з протилежних ідеологічних ракурсів. Куратором і автором програми виступив Іван Козленко, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка.

Основним фільмом програми стала італійсько-румунська військова драма Карміне Галлоне "Одеса у вогні" (1942 рік). У цьому фільмі події одеської окупації розкрито з румунської перспективи під музику Шопена і Чайковського. Понад півстоліття фільм вважався знищеним по завершенні війни, але 2006 року одну копію виявили на складі відомої італійської кіностудії "Чинечитта".

З радянського боку буде показано фільм "Спрага" Євгенія Ташкова (1959), який розповідає про оборону Одеси, коли місто залишилося без питної води. Сценарій до картини написав поет-фронтовик і кіносценарист Григорій Поженян на підставі особистих спогадів - як морський піхотинець, він брав участь у захопленні водонапірної станції в тилу ворога. Фільм також цікавий талановитою операторською роботою майбутнього класика радянського кіно Петра Тодоровського. У центрі сюжету маловідомого фільму Юрія Петрова "Одеські канікули" (1965) - старшокласники, чиї мрії нещадно руйнує війна. Біографія піонера-героя Якова Гордієнка лягла в основу фільму "Хлопця звали капітаном" Марка Толмачова (1973). Іменем 16-річного партизана-розвідника, який загинув у темницях румунської таємної поліції, в Одесі названо вулицю, школу, палац піонерів і морське судно.

Також у ретроспективу увійшла добірка документальних кінохронік періоду окупації. Серед них - короткометражна робота Олександра Довженка та Юлії Солнцевої "Буковина - земля українська", знята після приєднання Північної Буковини до СРСР. Фільм французького режисера Жана Лодсома "Одеса" (1935), знайдений 2001 року в кіноархівах НДР, розповідає історію міста та його розквіту за часів Сталіна. Закадровий текст до цього міському кіноальбому читає письменник Ісаак Бабель, засуджений Йосипом Сталіним до розстрілу 1940 р.

Нагадаємо, 6-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 10 по 18 липня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram