ГоловнаКультура

Консервацією знахідок на Поштовій площі зайнялися реставратори козацьких "чайок"

Перед реставрацією давньої вулиці проведуть кілька досліджень

Консервацією знахідок на Поштовій площі зайнялися реставратори козацьких "чайок"
Фото: LB.ua

До консервації архітектурних знахідок на Поштовій площі залучено вчених Національного заповідника "Хортиця", які мають досвід реставрації козацьких дерев'яних човнів - "чайок".

Про це йшлося на нараді робочої групи щодо збереження та музеєфікації вулиці древнього міста на Поштовій площі, повідомляє офіційний сайт Міністерства культури.

Генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру Світлана Стрельникова підкреслила технологічну складність ведення реставраційних робіт на мокрій археологічній деревині, особливо з великою кількістю знахідок.

"Однак, перед реставрацією всього об'єкта проведуть кілька експериментальних досліджень і визначать оптимальний спосіб", - зазначила вона.

Представник інвестора і керівник проекту будівництва на Поштовій площі Валерій Олійник заявив, що порушень за попередньо ухваленим рішенням немає.

"Відповідно до вимог археологів змінять план палевого поля, що унеможливлює пошкодження археологічних знахідок. На цьому етапі триває узгоджений план зміцнення опорних стін. По завершенні цього етапу, буде залита бетонна плита. А через 2-3 місяці, після її остаточного висихання, продовжаться археологічні дослідження", - зазначив Олійник.

Музей, в якому будуть представлені археологічні знахідки, а також фотографії роботи археологів і будівельників, визначать найближчим часом.

Нагадаємо, раніше міністр культури В'ячеслав Кириленко заявив, що архітектурні знахідки на Поштовій площі захистять на найвищому державному рівні. Мер Києва Віталій Кличко заборонив будівельні роботи на Поштовій площі в тому місці, де виявили стародавню вулицю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram