ГоловнаКультура

Музейна рада просить наразі не переміщати картини Альтомонте у Жовкву

Експерти наполягають на необхідності проведення експертизи умов їх зберігання

Музейна рада просить наразі не переміщати картини Альтомонте у Жовкву
Битва под Веной, 1688

Музейна рада при Міністерстві культури розглянула питання про можливе переміщення картин Мартіно Альтомонте із Золочівського та Олеського замків у костел у Жовкві.

Про це повідомляє "Музейний простір".

Зокрема, експерти-музейники порекомендували Мінкульту створити спеціальну комісію, яка зайнялася б дослідженням умов зберігання картин Мартіно Альтомонте "Битва під Віднем", "Битва під Парканами", "Битва під Хотином" та "Битва під Клушино".

Музейна рада також рекомендує розпочати реставрацію картин "Битва під Хотином" та "Битва під Клушино", а також ремонт приміщень, в яких вони знаходяться (фондосховище Національної галереї мистецтв у костелі капуцинів в Олеську).

Крім того, експерти висловилися з приводу можливого переміщення картин "Битва під Парканами" і "Битва під Віднем" із замків, де вони зараз зберігаються, в костел міста Жовква. Музейники рекомендують не переміщати батальні полотна до проведення дослідження умов їх зберігання та оприлюднення висновків спеціальної комісії, про яку йшлося вище. Рішення щодо подальшої долі цих картин має прийматися на базі фактів за результатами дослідження і відповідно з висновком Комісії.

Резюмуючи, члени Музейної ради визнають, що оптимальним варіантом зберігання картин Альтомонте буде будівництво окремого спеціального музейного павільйону, який відповідатиме вимогам зберігання, охорони та експонування творів мистецтва.

Нагадаємо, що Міністерство культури планує на рік передати батальні картини італійського художника Мартіно Альтомонте 17 сторіччя, які виставлені в експозиціях Олеського та Золочівського замків, у костел Жовкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram