ГоловнаКультура

Картини Альтамонте на рік вивезуть з Олеського та Золочівського замків у Жовкву

Батальні полотна збираються виставити в католицькому костелі

Міністерство культури планує на рік передати батальні картини італійського художника Мартіно Альтамонте 17 сторіччя, виставлені в експозиціях Олеського та Золочівського замків, у костел Жовкви.

Про це повідомляє "24 канал" з посиланням на Олену Юрченко-Микиту, яка очолює управління контролю за переміщенням культурних цінностей у міністерстві.

Картини "Битва під Парканами" і "Битва під Віднем" знайшов у поганому стані український архітектор Борис Возницький у костелі Жовкви у 70-х роках минулого століття. На сьогодні вони відреставровані, включені до фондів Львівської картинної галереї та виставлені в експозиціях Олеського та Золочівського замків.

Конфлікт навколо цих картин пов'язаний із побоюванням деяких діячів культури з тим, що після передачі їх "польському костелу" у Жовкві ними де-факто заволодіє Польща.

Битва під Парканами і битва під Віднем відбулися у 1683 роках під час польсько-турецької війни і закінчилися поразкою Османської імперії. Через кілька років Мартіно Альтамонте як придворний живописець польського короля Яна Собеського написав за їхніми мотивами величезні полотна, які нині знаходяться в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram