ГоловнаКультура

Київський бієнале сучасного мистецтва відбудеться восени цього року

"Київська школа" досліджує проблеми сучасного українського суспільства, а також історію авангардного мистецтва

Київський бієнале сучасного мистецтва відбудеться восени цього року
Фото: theschoolofkyiv.org

Київський бієнале сучасного мистецтва "Київська школа" відбудеться з 8 вересня по 1 листопада 2015 року.

Про це повідомили її куратори Георг Шоллхаммер і Хедвіг Заксенхубер на прес-конференції, яка минула у п'ятницю у Києві.

За словами Шоллхаммера, після того, як Мистецький Арсенал оголосив про те, що бієнале не буде, потенційні учасники проекту швидко відгукнулися на ініціативу провести бієнале поза межами Арсеналу.

Основна концепція "Київської школи" - дати можливість мистецтву говорити з суспільством, тому організатори будують свою роботу навколо 6 шкіл.

Куратор заявив, що "Київська школа" пропонує новий формат бієнале, об'єднавши мистецтво і платформи для громадських дискусій. Більшість проектів "Київської школи" досліджують проблеми сучасного українського суспільства, а окремі розділи будуть присвячені невідомим історіям авангардного мистецтва і його внеску у глобальну історію.

"Важливо, що бієнале відбудеться після Революції Гідності та анексії Криму, - зазначив Василь Черепанін, керівник Центру візуальної культури. - Ці події ще більше підкреслюють необхідність такої публічної платформи. Ми переконані - мистецтво має політичний потенціал. Це не проект гламурно-блокбастерного типу, а проект відкритий. Ми мислимо бієнале сучасного мистецтва як продовження ідеї Майдану. Я б сказав, що Київський бієнале - це Майдан культури в міжнародному масштабі".

Черепанін впевнений, що проведення бієнале необхідне, тому що "це можливість говорити про локальні українські проблеми універсальною мовою мистецтва".

За словами організаторів з Центру візуальної культури, бієнале має експериментальний характер і будується на самоорганізації.

"Ми намагаємося розширити формат, не наслідувати вже встановлені критерії і не робити зріз сучасного мистецтва, - додає співкуратор "Київської школи" Хедвиг Заксенхубер. - Це принципово відкритий формат, який буде децентралізованим і відбуватиметься у різних місцях: все залежатиме від конкретної школи, вчителя, її учнів".

"Київська школа" матиме свої відділення у Відні, Лейпцигу, Трондхеймі, Софії, Празі, Будапешті, Карслруе, Бухаресті та інших містах. Українськими партнерами і учасниками бієнале стануть Національна академія мистецтв України (НАОМА), Національний художній музей України (НХМУ), Національний музей історії України, Pinchuk Art Centre, Спілка художників України. Серед міжнародних партнерів - фундація ERSTE Stiftung, Міжнародний комітет музеїв та колекцій сучасного мистецтва, культурна фундація Allianz (Кельн), Афінський бієнале.

Повний список учасників Київського бієнале куратори оголосять у червні 2015 року.

Нагадаємо, що раніше Мистецький Арсенал скасував Другий Київський бієнале сучасного мистецтва, пояснивши це тим, що проведення Arsenale-2015 є "некоректним".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram