ГоловнаКультура

Держава відсудила у Градобанку картини Пікассо і Далі

Нацбанк тепер може передати в музей 735 картин

Держава відсудила у Градобанку картини Пікассо і Далі
Картина К. Ютца "Утки" из коллекции
Фото: gradobank.info

Вищий господарський суд України 15 квітня відхилив касаційну скаргу Градобанку і залишив у держвласності колекцію із 735 картин відомих художників.

Як повідомляє Генпрокуратура, Градобанку відмовили у позові про визнання незначними угод, за якими картини опинилися у власності держави.

Колекція формувалася Градобанком з 1991 року, до неї входять картини класиків українського та зарубіжного живопису, таких як Орловський, Пимоненко, Пікассо, Далі, Кандинський, Ренуар, і сучасних художників (Тістол, Сенченко, Бовкун).

У грудні 1996 року мистецтвознавці дійшли висновку, що колекція картин коштує 5,2 млн доларів.

Цього року Градобанк - один із найбільших банків України - збанкрутував. Його главу Віктора Жердицького звинуватили у привласненні грошей, які Німеччина виділила на компенсації українцям - остарбайтерам часів Великої Вітчизняної. Жердицького двічі брали під арешт і двічі виправдовували, вперше - в Україні, вдруге - у Німеччині.

Колекція стала заставою під кредит від Нацбанку. Цей кредит "Градобанк" повернути так і не зміг. У 2000 році його остаточно визнали банкрутом. Картини мали продати за борги на аукціоні, але торги не відбулися - їх ще у 1998 році заборонила Верховна Рада. А у 2004 році вона ухвалила закон про визнання колекції національним культурним надбанням. Нацбанк мав передати картини в Національний художній музей.

Між Мінкультом, Національним художнім музеєм і Градобанком у 2005 році був укладений договір, згідно з яким заборгованість Градобанку перед НБУ погашається за рахунок бюджетних коштів в обмін на передачу у власність спірної колекції. Саме цей договір намагався оскаржити Градобанк.

Через судові розгляди НБУ досі не передав картини в Національний художній музей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram