ГоловнаКультура

Держава не фінансуватиме цього року Одеський кінофестиваль

Офіційні причини - маленький бюджет на культуру і постанова Кабміну про економію коштів

Держава не фінансуватиме цього року Одеський кінофестиваль
Фото: LB.ua

Цього року Одеський кінофестиваль залишається без фінансової підтримки з боку держави.

Про це у своєму блозі на LB.ua розповіла виконавчий продюсер Юлія Синькевич.

Вона зазначила, що держава не фінансуватиме ОМКФ вже другий рік поспіль.

За словами Синькевич, Держкіно назвало дві причини відмови у фінансуванні: перша - це скорочення бюджету на культуру цього року; друга - постанова Кабміну від 01.03.2014 №65 про економію бюджетних коштів і, відповідно, заборону фінансування заходів, присвячених пам'ятним датам, ювілеям та ін.

Виконавчий продюсер ОМКФ зазначила, що за все існування фестивалю частина держфінансування становила близько 1 млн грн, але основні кошти надходили від меценатів та спонсорів зі сфери бізнесу.

"Зараз же, коли криза змушує наших партнерів якщо не відмовити у фінансуванні повністю, то принаймні в рази його скоротити, і ОМКФ з режиму розвитку міцно увійшов у режим виживання, держава в особі Держкіно демонструє повну байдужість до одного з найбільших культурних заходів у країні", - пише Синькевич.

Продюсер також повідомляє, що цього року організатори кінофестивалю планують включити два українські фільми в конкурсну програму. При цьому Юлія зазначає, що українські фільми, які могли б уже цього року взяти участь у ОМКФ, не завершать вчасно через скорочення бюджету на українське кіно і невиконання Держкіно своїх зобов'язань з фінансування проектів.

Нагадаємо, що обсяг фінансування українського кіно з держбюджету у 2015 році становить 75 млн грн, враховуючи витрати на Союз кінематографістів, Національний центр Довженка і т.д. Водночас, за розрахунками Держкіно, щоб закінчити усі запущені проекти і почати нові, знадобиться близько 300 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram