ГоловнаКультура

Народні депутати представили концепцію реформи культурної сфери в Україні (документ)

Автором концепції є голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький

Парламентський комітет з питань культури і духовності презентував концепцію реформування культурної сфери в Україні.

Про це йдеться на сайті комітету.

Згідно з концепцією, автором якої є Микола Княжицький, реформа культурної сфери матиме чотири напрямки: реформа державного адміністрування, адаптація українського законодавства у сфері культури до норм ЄС, реформа фінансування сфери та удосконалення системи фінансування українського культурного продукту.

У концепції прописані сфери, яких торкнеться реформа: книговидання, бібліотеки, охорона культурної спадщини, архіви, театри, кінематографія та музеї.

Передбачається, що в підпорядкуванні у Міністерства культури будуть Український інститут кінематографа (яким пропонується замінити Держкіно), Національний інститут культурної спадщини, Український інститут книги і Національний центр Олександра Довженка.

За словами Княжицького, культурна галузь України побудована за радянськими зразками. "Реформи, які проходили, були хаотичними і були спрямовані тільки на виживання галузі, - цитує нардепа телеканал Еспресо.TV. - Система культури має бути побудована таким чином, щоб зміна влади не позначалася на фінансування культури в країні".

Він зазначив, що головні принципи пропонованої реформи - це зменшення державного впливу на управління об'єктами культурної сфери, розподіл державних коштів на конкурсних підставах, посилення захисту українських виробників аудіо- і відеопродукції та популяризація української культури закордоном.

Концепцію реформи підтримали члени комітету Верховної ради з питань культури і духовності. Нагадаємо, до складу комітету входять: Микола Княжицький (глава комітету), Ірина Подоляк (перший заступник глави), Марія Матіос, Вадим Новінський, Сергій Тарута, Віктор Єленський та Інна Бордюг.

Документ ще обговорить громадська рада при комітеті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram