ГоловнаКультура

Херсонес можуть включити до "чорного списку" ЮНЕСКО

Це питання винесуть на літню сесію ЮНЕСКО в Бонні

Херсонес можуть включити до "чорного списку" ЮНЕСКО
Фото: pulsev.com.ua

Археологічний парк "Херсонес Таврійський", що розташований у Криму, можуть включити до "чорного списку" ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) у зв'язку з пропозицією України в щорічному звіті про стан пам'ятників, внесених до списку об'єктів всесвітньої спадщини.

Про це йдеться у звіті, який цитує видання "Апостроф".

Україна пропонуватиме Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внести Херсонес у список об'єктів всесвітньої спадщини, що перебувають під загрозою, оскільки навіть у разі повернення території Криму Україна у зв'язку з відмінностями в законодавчих базах з Росією, ймовірно, не зможе повернути Херсонес собі.

Із цієї причини Міністерство культури України звернулося до МЗС з проханням порушити питання про внесення Херсонеса в список об'єктів, що перебувають під загрозою. Це питання порушать на найближчій літньої сесії ЮНЕСКО в Бонні.

Також українська сторона звертає увагу на те, що доступу до інформації про стан пам'ятника вона не має, тому є вагома причина для занепокоєння про збереження артефактів й апеляції у зв'язку із цим до міжнародної спільноти.

Нагадаємо, 29 серпня 2014 року заступник міністра культури України з європейської інтеграції Світлана Фоменко повідомляла, що ЮНЕСКО не хоче передавати під опіку Росії археологічний парк "Херсонес Таврійський" у Криму.

22 жовтня 2014 року повідомляли про клопоти України зі збереження своєї культурної спадщини в Криму, в тому числі і стародавнього міста Херсонеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram