ГоловнаКультура

Угорський мистецтвознавець виявив втрачену картину при перегляді дитячого фільму

Картину угорського авангардиста вважали загубленою з 1928 року, а потім вона з'явилася у фільмі "Стюарт Літтл"

Угорський мистецтвознавець виявив втрачену картину при перегляді дитячого фільму
Кадр из фильма "Стюарт Литтл", на заднем плане – картина "Спящая женщина с черной вазой"
Фото: Vanity Fair

Картина відомого авангардного угорського художника Роберта Берен "Спляча жінка з чорною вазою" повернулася на батьківщину через 90 років після останнього публічного показу.

Роботу, що вважалася загубленою з 1928 року, виявив мистецтвознавець і співробітник Угорської національної галереї Гергель Баркі, повідомляє The Guardian.

"Сплячу жінку з чорною вазою" Баркі виявив при перегляді дитячого фільму "Стюарт Літтл" зі своєю дочкою ще в 2009 році.

"Я не міг повірити своїм очам, коли побачив втрачений шедевр Берені на стіні позаду Х'ю Лорі, – розповідає мистецтвознавець. - Я мало не впустив Лолу (дочка Баркі) від здивування"."Дослідник ніколи не повинен забувати про свою роботу, навіть при перегляді різдвяного фільму у себе вдома", - констатує Баркі.

Картина Роберта Берені зникла в 1920-х, але Баркі дуже швидко її впізнав, хоча і бачив її тільки в чорно-білих репродукціях з виставки 1928 року. Мистецтвознавець працює над біографією відомого художника.

Після виявлення картини, Баркі розіслав безліч емейлів творцям фільму, а також на кіностудії Sony Pictures і Columbia Pictures. Відповідь він отримав тільки через два роки - від одного з художників-постановників "Стюарта Літтла".

"Вона купила її за $500 в антикварній крамниці в Пасадені, Каліфорнія, вирішивши, що авангардний стиль підійде для вітальні Стюарта Літтла", - розповідає Баркі.

Після того, як фільм зняли, художник викупила її у студії і повісила у себе вдома. "Спляча жінка з чорною вазою" має піти з молотка 13 грудня. Стартова ціна - близько 110 тис. євро.

Спящая женщина с черной вазой. Роберт Берени
Фото: thehistoryblog.com
Спящая женщина с черной вазой. Роберт Берени

Художник Роберт Берені був лідером угорського руху авангардних художників, який називався "Вісімка". Берені виїхав до Берліна в 1920 році після того, як створив серію мобілізаційних плакатів для комуністичної революції в Угорщині 1919 року.

Покупець "Сплячої жінки з чорною вазою", за словами мистецтвознавця Гергелі Баркі, був, швидше за все, євреєм і покинув Угорщину до або під час Другої світової війни. "Після світових воєн багато угорських шедеврів загублено і розкидано по всьому світу", - каже Баркі.

Нагадаємо, нещодавно у квартирі покійного власника колекції модерністського мистецтва Корнеліуса Гурлітта знайшли скульптури, ймовірно авторства Огюста Родена та Едгара Дега.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram