ГоловнаКультура

Киянам показали труднощі життя дітей в інтернатах

Виставка триватиме до 23 листопада

20 листопада в Центрі сучасного мистецтва М17 відбулася презентація соціально-культурного проекту "Відчиняємо двері дітям". Це спроба художніми засобами привернути увагу суспільства до проблеми виховання дітей в інтернатах.

За словами організаторів, проект покликаний акцентувати увагу на тому, що євроінтеграція неможлива без змін у кожній сфері життя, а особливо - в житті дітей, які живуть в інтернатах без можливості реалізувати свої права в суспільстві.

Громадськуа кампанію "Відчиняємо двері дітям" засновано у 2013 році, вона бореться за відмову від інтернатного догляду за дітьми.

У проекті взяли участь художники і фотографи, які презентували вісім арт-об'єктів. Перший з них розташовано на вході в галерею. Це колиска з сімома кулями, які символізують надію на те, що систему зруйнують.

Олександр Курмаз створив серію робіт під назвою "Модель для збирання", покликану показати, що без дитини сім'я буде неповною.

Відомий фотограф-документаліст Олександр Глядєлов презентує соціальний фотопроект "Будете як діти" - серія робіт про дітей, що потрапили з інтернату в будинки сімейного типу.

Художник Антон Логов створив інсталяцію з дзеркал "Тривала подорож". На дзеркалах написані мрії і думки дітей, які проживають в інтернатах, що дає можливість подивитися на життя цих дітей і побачити в дзеркалі себе, замислитися над власною участю у вирішенні цієї проблеми.

Роботи Олександри Жумайлової - приклад того, як по-різному розвиваються діти в родині і в інтернаті.

Юрій Кручак в рамках експозиції презентує документальний проект "Вільне крило". Художник, відвідуючи інтернати, вчив дітей створювати літальний апарат - дельтаплан - як символ мрії, яку можна запустити в небо. На виставці представлені роботи цих дітей, а також відео про їхнє життя.

Аліна Півненко представляє серію з трьох портретів відомих людей, яких колись усиновили, серед них засновник корпорації Apple Стів Джобс, вчений-космолог Стівен Хокінг і актор Пабло Пінеда. Портрети-колажі створювалися за допомогою полотна та глянцевого паперу.

Завершує проект робота Катерини Бучацької. "Не вкорінені" - це рослини в воді, у стерильній обстановці і з ідеальним світлом, але без землі, в яку вони могли б прорости. Через рослини автор показує сім'ї, які не можуть вкорениться без дітей.

Виставка триватиме три дні - до 23 листопада в приміщенні Центру сучасного мистецтва "М17".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram