ГоловнаКультура

Національна опера допоможе постраждалим в АТО

Театр вирішив довести, що він національний не тільки за назвою, а й за духом

Національна опера допоможе постраждалим в АТО
Фото: wikimedia.org

Національна опера 26 листопада проведе концерт "За єдину Україну", в якому візьмуть участь кращі виконавці театру. Всі зібрані кошти передадуть у райони, що постраждали найбільше від бойових дій.

Раніше опера разом з естонською стороною вже дала благодійний концерт у Таллінні, кошти від якого передали на відновлення Слов'янська.

Співпраця з естонськими митцями стала продовженням роботи, яку колеги провели на одному із найпрестижніших європейських фестивалів "Оперні дні на Сааремаа". У рамках проекту показали постановки світової класики: "Дон Карлос" Дж. Верді та "Норма" В. Белліні (за постановку цього твору головний режисер театру Анатолій Солов'яненко у 2011 році був удостоєний найвищої державної мистецької нагороди в Україні - Національної премії України імені Тараса Шевченка).

Головне завдання, яке ставив перед собою головний театр країни, - відкрити шлях українському національному мистецтву як культурному продукту на світову сцену. Вперше в історії Національна опера представила "Наталку Полтавку" за межами України - раніше спектакль ніде не гастролював. Наступного року базовим колективом на цьому фестивалі буде Міланська опера.

Крім того, нещодавно Солов’яненко особисто відвідав у госпіталі поранених хлопців, подякував їм, подарував теплий одяг та запросив на вистави після одужання.

Анатолій Солов'яненко з бійцями АТО в госпіталі
Анатолій Солов'яненко з бійцями АТО в госпіталі

Солов'яненко зазначає, що, незважаючи на військові дії, українці активно ходять в театри: "Люди відчувають багато негативних емоцій у повсякденному житті. Мистецтво - театральне, музичне, образотворче - на деякий час переносить їх в інший вимір, у світ духовного і прекрасного. Люди шукають світло у кінці тунелю - і знаходять його в наших стінах: у мистецтві, покликаному давати надію й очищати свідомість і душу. Хочу зазначити, що особливо пильно ми ставимося до національного репертуару. За кілька останніх років я поставив низку українських опер: "Мойсей" М.Скорика, "Ярослав Мудрий" Г.Майбороди, "Наталка Полтавка" М.Лисенка в новій музичній редакції Мирослава Скорика. Крім того, в балетному сегменті у нас п'ять українських творів, в яких цього року з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка додалася "Лілея" К. Данькевича. Цього сезону зробимо нову постановку відомої опери "Запорожець за Дунаєм" (у новій музичній редакції М. Скорика), а балетна трупа працюватиме над новим твором композитора Юрія Шевченка "За двома зайцями". У часи складних для нашої держави випробувань, загального підйому патріотичного духу, дуже важливо, щоб національні творчі колективи були дійсно національними не за назвою, а за змістом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram