ГоловнаКультура

Експерти стурбовані станом пам'яток на території "Софії Київської"

Виявили тріщини

Попередні причини обвалу частини стіни заповідника "Софія Київська", що відділяла його територію від внутрішнього двору житлового будинку на вул. Стрілецькій, 7/6, - неякісні будівельні матеріали для її спорудження і вплив зовнішніх факторів. Про це LB.ua повідомила громадський активіст Ірина Никифорова, розповідаючи про результати розширеного засідання Науково-експертної ради Всеукраїнської асоціації музеїв і заповідників.

"Сьогодні було названо попередні висновки, - заявляє вона. - В першу чергу, причиною обвалу експерти назвали те, що стіна була не дуже якісно побудована. Крім того, помітний і вплив зовнішніх чинників".

Експерти також зафіксували нахил сусідньої ділянки стіни і застерігають перехожих бути обережними.

За словами Никифорової, після наради архітектори та активісти пройшлися територією заповідника і були стурбовані станом інших пам'яток.

"Монастирська стіна XVIIІ століття вкрита тріщинами, і вже не тільки вертикальними, а й горизонтальними. Це свідчить про те, що просідає фундамент внаслідок зміни рівня грунтових вод. На будівлі бурси Софійського собору - мокра стіна, тріщини в капітальній стіні... Крім того, дуже засмутило звалище на задньому дворі. Якщо ми не можемо відреставрувати ці будівлі, то хоча б прибрати це сміття - у змозі. Тому поки що попередньо плануємо провести суботник, можливо, вже цими вихідними", - повідомила активістка.

Причиною просідання фундаменту Никифорова називає будівництво неподалік від "Софії Київської" підземного фітнес-центру і паркінгів.

"Софія" опинилася в оточенні паркінгів, які перегородили відтік грунтових і підземних вод, і зараз вони збираються на території заповідника, природно - підвищується вологість", - додала вона.

Способом розв'язання проблеми Никифорова вважає, у першу чергу, введення мораторію на на будівництво висотних будівель у буферній зоні "Софії Київської".

"З такими рекомендаціями до Києва завжди звертається ЮНЕСКО. По-друге, потрібно припинити використання та експлуатацію підземних споруд хоча б у зоні небезпечного гідрологічного режиму. Звичайно, якби була політична воля, потрібно закрити цей фітнес-центр", - вважає вона.

Нагадаємо, 18 жовтня впала частина стіни заповідника "Софія Київська" завдовжки 50 м, що відділяла його територію від внутрішнього двору житлового будинку на вул. Стрілецькій, 7/6.

Як відомо, національний заповідник "Софія Київська" входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram