ГоловнаКультура

У музеї Ханенків у Києві проходить виставка європейських художників з колекції Житомирського музею

Усі картини належать до золотого фонду вітчизняної культури і є свідченням нашої європейської культурної ідентичності

У середу, 16 жовтня, в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відкрилася виставка «Скарби баронів де Шодуар», яка є одним з етапів проекту «Європейський вимір», заснованого 2012 року.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Перші дві виставки проекту - «100 шедеврів старих майстрів із 9 музеїв України» і «Три шедеври класичного мистецтва з музеїв Італії» - за словами ініціаторів проекту, мали величезний успіх серед відвідувачів.

Зібрання баронів де Шодуар сформувалося в першій половині XIX століття, а на початку ХХ століття їхню колекцію передали Житомирському музею. За словами куратора виставки Олени Живкової, колекція баронів де Шодуар не вичерпується експозицією в музеї Ханенків - багато не виставлених на ній робіт потребують реставрації та подальшого дослідження.

Серед найцінніших експонатів виставки - картини майстрів, які належали до давнього аристократичного роду Іллінських.

«Роботи Житомирського музею, представлені на цій виставці, мали доволі нещасливу долю, оскільки музей довго перебував у стані ремонту, - розповіла Олена Живкова. - Працівники Національного науково-дослідного реставраційного центру України перевезли і реставрували картини. Колекції сім'ї де Шодуар та сім'ї Іллінських, безумовно, були відомі, але не стали загальнодоступними, поки не потрапили в Житомирський краєзнавчий музей у радянський час».

До експозиції увійшли твори європейських живописців і скульпторів 16-19 століть зі світовими іменами. Італійське мистецтво епохи Ренесансу та бароко представлене, зокрема, картинами Аннібале Карраччі, Бернардо Строцці, Матіаса Стомера і Луки Джордано. "Якщо італійці дізнаються, що в Житомирському музеї є підписний, еталонний твір Луки Джордано, що не увійшов ні в одну монографію, думаю, вони зацікавляться", - вважає Живкова.

Колекція містить і твори знаменитих портретистів: Йоганна Батіста Лампі, Якоба-Фердинанда Фута, П'єра Міньяра і Александера Росліна, а також поетичні пейзажі та вишукані натюрморти живописців Голландії та Фландрії - Александера Коземанса, Людолфа Бакхейзена, Віллема ван де Вельде.

Виставка «Скарби баронів де Шодуар» триватиме до 30 листопада в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, а потім повернеться у стіни Житомирського краєзнавчого музею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram