ГоловнаКультура

Історик Тімоті Снайдер прочитає у Києві лекцію про витоки української кризи

Дискусією з американським ученим відкриється нове приміщення Центру візуальної культури

Історик Тімоті Снайдер прочитає у Києві лекцію про витоки української кризи
Тимоти Снайдер
Фото: EPA/UPG

18 жовтня в київському Центрі візуальної культури відбудеться лекція та дискусія за участю американського історика Тімоті Снайдера. Зустріч, що її названо "Європа-1914: Інтеграції та дезінтеграції", буде присвячена історичним причинам української кризи 2013-2014 років.

Як повідомляють організатори, цією подією відкриється нове приміщення Центру візуальної культури за адресою вул. Глибочицька, 44.

Американський історик і публіцист Тімоті Снайдер - один з провідних дослідників історії Центральної та Східної Європи і Голокосту, професор історії Єльського університету. Українською мовою видано його книги "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним", "Червоний князь", "Українська історія, російська політика, європейське майбутнє". 2014 року Снайдер написав кілька статей на тему політичної й економічної кризи в Україні.

За словами Снайдера, Україна вже не вперше перебуває в центрі подій у Європі. "Проект європейської інтеграції, відомий як Євросоюз, прийшов на зміну традиційному морському колоніалізму, який зазнав поразки, - вважає історик. - Революції 1989 року дозволили державам з різними історіями колоніалізму об'єднатися в єдиному проекті. Сьогодні Європейському Союзу кидають виклик умисною політикою дезінтеграції, відомою як Євразія".

У рамках відкриття приміщення Центру відбудеться і лекція історика, і дискусія з ним, її модератором виступить Василь Черепанін.

Центр візуальної культури засновано 2008 року, щоб створити середовище для аналізу пострадянської ситуації України. З часу свого заснування ЦВК провів понад 150 наукових і дискусійних заходів за участю українських та іноземних учених, а також понад 20 виставок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram