ГоловнаКультура

25 діячів кіно вимагають радикальних реформ у Національному центрі Довженка

Режисери звернулися з відкритим листом до прем'єр-міністра

25 діячів кіно вимагають радикальних реформ у Національному центрі Довженка
Фото: www.dovzhenkocentre.org

Представники української кіноспільноти звернулися з відкритим листом до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра культури Євгена Нищука з вимогою провести радикальні реформи в Центрі Довженка. Відповідний документ оприлюднено на сайті центру.

Лист підписали 25 діячів кіно, серед яких кінорежисери Роман Балаян, Сергій Лозниця, Олесь Санін, Володимир Тихий, глава національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, гендиректор фестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі та інші.

Кінодіячі вимагають негайно призначити на посаду директора центру Івана Козленка та ухвалити запропоновану стратегію розвитку. Серед основних вимог - створення на базі центру Музею екранних мистецтв, фінансування за окремою програмою з бюджету Мінкультури в сумі 15-20 млн гривень на рік. Крім того, режисери вимагають законодавчо оформити статус центру як державного кіноархіву і надати йому статус національного.

Нагадаємо, Мінкультури оголосило конкурс на заміщення посади директора Центру ще в липні. У серпні визначилися два претенденти, які мали взяти участь у другому турі відбору. Однак конкурс скасували за позовом в.о. директора центру Вероніки Федорчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram