ГоловнаКультура

У Харкові показали меч князя Святослава

Зброю виловив із Дніпра запорізький рибалка

Меч князя Святослава Хороброго (942-972) виставили на показ у харківській галереї "АВЕК".

Фото: comments.ua

Як повідомляють "Комментарии", артефакт привезли в місто з Музею історії запорізького козацтва (Національний заповідник "Хортиця") в рамках проекту Фонду Олександра Фельдмана "На варті свободи".

На думку Фельдмана, меч Святослава - знахідка не просто всеукраїнського, а міжнародного значення. "Крім культурно-історичного аспекту, клинок надзвичайно важливий як символ патріотизму, адже саме Святослава називають "першим козаком", - зазначив він.

Меч, який пов'язують з іменем Святослава, знайшли три роки тому в Запоріжжі, біля острова Хортиця. Його виловив із Дніпра місцевий рибалка. Саме такий клинок зображений на українській банкноті номіналом 1 гривня. Зброя добре збереглася, 96 см завдовжки і важить близько кілограма. За словами істориків, це "варязького" типу клинок, що дозволяє датувати його орієнтовно серединою X століття.

"Меч знайдено без піхов. Це дає нам право припустити, що його загублено під час бою. 1928 року, під час будівництва ДніпроГЕСу, в цьому районі знайшли п'ять мечів такого типу. Їх зберігали в Харківському історичному музеї, але всі вони безслідно зникли під час Великої Вітчизняної війни", - розповів завідувач Музеєм запорізького козацтва Олександр Мірущенко.

Фото: comments.ua

За словами історика, меч виготовлено з кольорових металів і високовуглецевої сталі, що тоді могли дозволити собі тільки заможні люди. На зброї є тавро майстра. Усі ці фактори вказують на те, що меч, дуже ймовірно, належав київському князю Святославу Ігоровичу, який, згідно з літописом, загинув у районі дніпровських порогів у битві з печенігами 972 року.

Фото: comments.ua

Окрім меча князя Святослава, на виставці "На варті свободи" абсолютно безкоштовно можна побачити унікальну козацьку зброю, а також зброю хозарської епохи. Наприклад, багато прикрашену шаблю Х століття, яка, на думку фахівців, могла належати одному з останніх правителів Хозарського каганату.

Проектом "На варті свободи" Міжнародний благодійний фонд "Фонд Олександра Фельдмана" розпочав серію виставок, присвячених історії та культурі народів і етносів України. Вони покликані сприяти популяризації історичних та культурологічних знань, вихованню патріотизму, національної гордості і гідності, толерантності та взаємоповаги в нашому поліетнічному суспільстві, особливо в молодого покоління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram