ГоловнаКультура

У Донецьку художники протестують проти "ДНР"

Арт-група "Мурзилки" розміщує свої роботи на стінах у велелюдних місцях Донецька

Стріт-художники у Донецьку протестують проти так званої "Донецької народної республіки" за допомогою своїх робіт, які розміщують на стінах будинків та парканах.

Як розповів LB.ua прес-секретар арт-групи "Мурзилки" Сергій Мазуркевич, художники почали вивішувати свої сатиричні роботи два тижні тому.

Першу акцію художники провели 11 липня, коли розмістили портрет Шарікова (персонажа повісті "Собаче серце" Булгакова - прим.) у формі "ДНР". Друга робота, теж намальована на фанері, зображувала бойовика Моторолу в образі чорта з нареченою і була вивішена біля РАЦСу.

Фото: Надано Сергієм Мазуркевичем

Резонансною стала акція з вивішеним на стіні кінотеатру "Комсомолець" (біля ЦУМу) портрета Стрєлкова-Гіркіна, який вчиняє самогубство, з підписом "Просто зроби це!".

Фото: Надано Сергієм Мазуркевичем

Повідомляється, що роботи, зазвичай, не висять довго, оскільки "ДНРівці" знімають їх зі стін. Остання робота "мурзилок", виставлена на кінцевій зупинці трамвая, не відразу була помічена бойовиками і тому протрималася так майже добу.

За словами Сергія Мазуркевича, прес-секретаря донецьких художників, ризик, якому вони піддаються, розміщуючи подібні роботи у Донецьку, колосальний.

"Я дуже добре знаю, що загрожує художникам, якщо їх застануть під час оформлення робіт, - каже Сергій. - У кращому випадку, це - тортури і підвали Донецької ОДА. Про найгірший і думати не хочеться".

Шаріков у формі ДНР
Фото: Надано СергіємМазуркевичем
Шаріков у формі ДНР

"Можливо, у цих акціях більше протестної складової, ніж художньої, - додає він. - Але в умовах окупованого Донецька зараз протестна складова набагато важливіша".

"У наших творчих планах продовжувати висловлювати своє ставлення до подій, сюжетів навколо нас, мабуть, зараз вистачає. Як би сумно не "прославилося" наше місто, ми сподіваємося на те, що вже мирний звільнений Донецьк буде приковувати увагу людей своїми досягненнями у мистецтві та культурі", - цитує заяву художників "мурзилок" сайт nihilist.li.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram