ГоловнаКультура

МЗС закликало світ дати оцінку тортурам українського режисера в РФ

Олега Сенцова затримали на початку травня в Криму та звинуватили в підготовці терактів

МЗС закликало світ дати оцінку тортурам українського режисера в РФ
Олег Сенцов

МЗС України закликає міжнародну спільноту дати оцінку приголомшливим фактам застосування російськими спецслужбами тортур проти затриманого в Криму українського режисера Олега Сенцова.

Про це йдеться в коментарі МЗС.

Інформацію про застосування тортур до громадянина України Сенцова, затриманого на початку травня в Криму, озвучив його адвокат.

"Вимагаємо від влади РФ негайно звільнити Олега Сенцова й інших затриманих громадян України. Закликаємо міжнародну спільноту, міжнародні неурядові організації у сфері прав людини, громадськість Росії дати оцінку приголомшливим фактам застосування російськими каральними органами катувань, продовжити цілеспрямований тиск на Кремль з метою звільнення ним усіх політичних ув'язнених, зокрема громадян України", - сказано в документі.

Нагадаємо, активіста Автомайдану Сенцова і ще трьох прихильників єдиної України затримали в Криму, а згодом етапували до Москви у справі про підготовку терактів на півострові. Усіх чотирьох утримують у СІЗО "Лефортово".

За версією слідства, вони входять у диверсійно-терористичну групу "Правого сектору", яка готувала теракти в Ялті і Севастополі, підрив пам'ятника Леніну, знищення об'єктів інфраструктури.

Олег Сенцов - режисер, автор фільму "Гамер" (2011), світова прем'єра якого відбулася в секції "Світле майбутнє" на міжнародному кінофестивалі в Роттердамі. Потім фільм отримав премію Гільдії кінознавців і кінокритиків у Ханти-Мансійську на "Дусі вогню" і демонструвався на кінофестивалях по всьому світу (США, Вісбаден, Мінськ). Саме ця картина представляла Україну на щорічному міжнародному кінофестивалі Carnegie Mellow University International Film Festival в американському університеті Карнегі Мело.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram