ГоловнаКультура

Під Чорнобилем розпочався фестиваль кіно і урбаністики

На фестивалі "86" в Славутичі проходять дискусії про економіку міст та покази документальних фільмів

Під Чорнобилем розпочався фестиваль кіно і урбаністики
Фото: Предоставлено организаторами фестиваля

24 квітня в Славутичі Київської області відкрився Перший міжнародний фестиваль кіно і урбаністики "86".

Про це повідомляють організатори фестивалю.

Протягом дня відкриття культурні активісти і менеджери культури з України та Литви обговорювали культурну економіку малих міст. На церемонії відкриття організатори представили унікальні архіви про будівництво Славутича, які подарують музею міста.

Також на церемонії відкриття гостям показали добірку короткометражних фільмів "Гра в міста". Український режисер Олександр Ратій представив свій фільм "Повернення", який переміг на кінофестивалі "Молодість" 2013 року.

На відкриття фестивалю приїхав номінант на премію "Оскар" режисер Роберт Стоун. Сьогодні в рамках фестивалю покажуть його фільм "Обіцянка Пандори", який знімався в Чорнобилі і на Фукусімі.

У суботу, 26 квітня, в Славутич приїде індійський режисер Фагад Мустафа зі своїми фільмом "Знеструмлені". Це фільм про індійське місто Канпур брав участь у Берлінському кінофестивалі і у фестивалі Трайбека.

27 квітня на фестивалі "86" покажуть фільм Віталія Манського "Труба", який представить оператор Олександра Іванова. На закритті фестивалю, яке відбудеться в неділю, пройде читання документальної п'єси "Внутрішній Славутич", яка створюється під час фестивалю.

Організатори фестивалю "86" зазначають, що їх дітище - спроба вийти за межі Зони і знайти новий погляд на Чорнобиль. Оскільки Славутич побудовали 1986 року, в його архітектурі сплелися різні течії і стилі, і це, на думку співзасновниці фестивалю Надії Парфан, робить це місто привабливим для урбаністів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram