ГоловнаКультура

У Нацмузеї пройде виставка "Кодекс Межигір'я"

На виставці будуть представлені речі, знайдені в резиденції колишнього президента Януковича

У Нацмузеї пройде виставка "Кодекс Межигір'я"
Фото: Макс Левин

26 квітня в Національному художньому музеї відкриється виставка "Кодекс Межигір'я".

Про це повідомляють організатори виставки.

На експозиції в НХМУ будуть виставлені предмети, знайдені в Межигір'ї, та цікаві з погляду мистецтва - стародруки, скульптури, ікони, живописні твори, посуд, предмети інтер'єру, колекційна зброя та сувеніри.

У музеї зазначають, що серед знахідок виявилися як унікальні твори, так і відвертий несмак і підробки. За рішенням групи експертів-музейників та організації "Блакитний щит", що займається захистом творів мистецтва під час конфліктів у різних країнах, знахідки з Межигір'я були передані в Нацмузей.

Пізніше до "експонатів" з Межигір'я додали предмети, знайдені в будинку екс-генпрокурора Віктора Пшонки.

Спочатку музейники не планували робити виставку з того, що було знайдено в резиденціях екс-президента та інших високопоставлених чиновників. Але пізніше, коли предметів, відданих на зберігання в музей, стало дуже багато, було прийнято рішення організувати виставку.

Куратором "Кодексу Межигір'я" виступить художник Олександр Ройтбурд. Він же запропонував побудувати експозицію за принципом опису, щоб уникнути ціннісної оцінки і не заважати експонатам самим говорити за себе.

"Цей кричущий несмак у всіх сенсах повчальний, - вважає Ройтбурд. - Якби у четвертого президента нашої багатостраждальної країни був менш жлобський смак і, не дай бог, кабінет і дачка скромніші - дивись, вся жлобська тусовка, яка зве себе елітою, почала б мірятися не розкішшю, гідною циганських баронів, а скромністю і демократизмом. А там, може, і рівень корупції б присох, і клептократія прив'янула... Вплив стилю на етичний клімат не варто недооцінювати".

Виставка "Кодекс Межигір'я" проходитиме в Національному художньому музеї (Київ, вул. Грушевського, 6) до 27 липня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram