ГоловнаКультура

З голландського музею вкрали картини Моне, Пікассо і Матісса

Крадіжка в роттердамському музеї - найбільша за останні кілька років.

З голландського музею вкрали картини Моне, Пікассо і Матісса

З роттердамського музею Kunsthal в ніч проти 16 жовтня вкрали картини видатних художників.

Про це повідомляє Agence France-Presse із посиланням на дані голландської поліції, яка розкрила інформацію про вкрадені твори мистецтва після погодження з їхнім власниками.

З музею, зокрема, винесли картину Пабло Пікассо "Голова Арлекіна", дві роботи Клода Моне - "Міст Ватерлоо" і "Міст Чарінг-Кросс", а також одну картину Анрі Матісса. Раніше голландські ЗМІ вже з'ясували, що йдеться про "Дівчинку-читця" Матісса (1919).

Окрім того, було викрадено твір британського художника Люсьєна Фрейда "Жінка із заплющеними очима", картину Поля Гогена "Жінка перед відчиненим вікном" і "Автопортрет" голландського живописця кінця XIX століття Мейєра де Хаана.

Поліція також спростувала раніше поширену інформацію про те, що з музею вкрали полотно Ван Гога. Точної вартості поцупленого не повідомляють, проте раніше вже вказувалося, що всі картини мають виняткову цінність.

За даними поліції, добре сплановане пограбування відбулося о 3:00 ранку за місцевим часом. У музеї спрацювала сигналізація, однак коли співробітники охоронної служби і поліцейські прибули на місце злочину, грабіжники вже втекли. Як повідомляє агентство, поліція зараз вивчає записи, зроблені камерами відеоспостереження.

У художньому музеї Kunsthal, будівлю якого спроектував архітектор Рем Колхас, немає постійної експозиції і власної колекції. 7 жовтня в музеї була відкрита виставка "Авангард" із роботами, наданими з приватної колекції Triton Foundation. На експозиції, приуроченій до 20-річчя музею, демонструють близько 150 творів видатних майстрів кінця XIX - початку XX століття. У вівторок, 16 жовтня, Kunsthal був зачиненим для відвідування.

Крадіжка в роттердамському музеї належить до найбільших, скоєних за останні кілька років. Останнє таке резонансне пограбування відбулося в січні 2012 року, коли з Національної художньої галереї в Афінах винесли картину Пікассо і полотно Піта Мондріаана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram