ГоловнаКультура

У Херсоні заборонили "сумну" виставку про визвольний рух

Міська влада готується до Дня міста.

У Херсоні заборонили "сумну" виставку про визвольний рух
Симон Петлюра
Фото: religion.in.ua

Херсонська міська рада заборонила виставку "Народна війна 1917-1932 рр.", присвячену створенню держави і визвольному руху України 1917-1932 років.

Про це повідомив автор експозиції, голова Київського міського товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса Роман Круцик.

"Представники влади аргументували своє рішення тим, що, мовляв, у Херсоні буде проводитися День міста, а виставка "занадто сумна" для цього дня, - відзначає автор виставки. - За такою самою логікою треба заборонити всю нашу історію, тому що вона не те, що сумна, а частіше трагічна".

За словами Круцика, з пропозицією провести виставку до херсонської влади представники товариства "Меморіал" зверталися кілька разів протягом року, проте вона щоразу знаходила який-небудь привід для відмови.

"Експозиція існує більше за рік, ми об'їздили понад 29 міст України, ніде нам не відмовляли. Вчора були в Одесі, в понеділок нас приймає Миколаїв. Члени нашого товариства два роки їздили по архівах, оцифровували унікальні матеріали, підготували їх для громадськості. Вони викликають багато запитань і дискусій у відвідувачів. Просто влада на місцях бере приклад з керівництва держави, яке саме не поважає історію України і не хоче, щоб її знали і поважали українці", - підсумовує Роман Круцик.

Експозиція "Народна війна 1917-1932 рр." отримала схвальну оцінку НАН України та Українського інституту національної пам'яті, а також зареєстрована Міністерством освіти і науки як науковий твір (реєстраційне свідоцтво №38890 від 26.09.2011р.). Складається з 29 стендів. Матеріали експозиції побудовані на невідомих архівних документах, розроблених в архівних установах 18-ти областей України і відображає боротьбу Східної України проти більшовиків періоду 1917 - 1932 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram