ГоловнаКультура

Кияни зможуть вибрати собі лікаря

За словами чиновників, процедура - частина медреформи в столиці.

Кияни зможуть вибрати собі лікаря
Фото: Макс Левин

Кияни тепер можуть самі вибрати собі лікуючого лікаря. Відповідні оголошення з'явилися майже на кожному будинку столиці.

Як пише "Сегодня", своєю чергою, медики своїм потенційним пацієнтам обіцяють консультувати навіть вночі та видавати лікарняні листи без огляду. Річ у тому, що за кожного пацієнта медики отримуватимуть додаткову плату.

За словами чиновників, ця процедура є частиною медреформи в Києві, відповідно до якої кожен пацієнт або вся його родина будуть закріплені за одним конкретним лікарем.

"Це, так би мовити, вибори лікарів, - повідомив начальник Дніпровського районного главку охорони здоров'я Даніель Карабаєв. - Вони проходять до кінця вересня, але за неявку "виборця" ніхто не штрафуватиме. Якщо пацієнти з якоїсь причини не зможуть записатися до лікаря, вони залишаться у своїх дільничних, заяву зможуть написати пізніше".

Вибирати лікаря можна буде раз на рік. Залежно від того, скільки буде пацієнтів у одного медика, йому знизять або, навпаки, підвищать зарплату.

"Для того, щоб сімейний лікар отримав свою ставку, за ним має бути закріплено 1,5 тис. пацієнтів, а за дільничним лікарем - 1,8 тис. пацієнтів, - зазначив Карабаєв. - Ставка становитиме приблизно 6 тис. грн. Якщо ж до лікаря записалося більше пацієнтів, то він відповідно отримає більше, а якщо менше, то зарплату уріжуть".

За словами Карабаєва, скоро пацієнти зможуть вибрати лікаря, прочитавши повне його досьє і побачивши фотографію.

"Ми плануємо вивісити в кожній поліклініці інформацію з фото про всіх дільничних лікарів, їхню кваліфікацію, освіту, - повідомив він. - Тоді люди зможуть зробити правильний вибір".

Нагадаємо, в червні Кабінет Міністрів затвердив положення про створення і функціонування електронного реєстру пацієнтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram