ГоловнаКультура

У Нью-Йорку покажуть 7 шедеврів українського кіно

Українська ретроспектива буде присвячена поетичному кіно.

У Нью-Йорку покажуть 7 шедеврів українського кіно

З 7 по 12 вересня в культурній інституції Лінкольн-Центр в Нью-Йорку відбудеться ретроспектива "Пізнаючи прекрасне: Українське поетичне кіно".

Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Національний центр Олександра Довженка.

У програму ретроспективи увійшли 7 фільмів: "Земля" і "Звенигора" Олександра Довженка, "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, "Камінний хрест" Леоніда Осики, "Вечір напередодні Івана Купала", "Криниця для спраглих" та "Білий птах з чоною ознакою" Юрія Іллєнка. Як повідомляють у Центрі, деякі фільми покажуть двічі, а "Тіні забутих предків" будуть показані 6 разів.

"Цією програмою ми віддаємо невелику данину українському поетичному кіно, про яке сьогодні, на жаль, нам відомо не так вже й багато. Ми покажемо кілька шедеврів українського кіно, створеного в унікальному стилі "народного модернізму", який об'єднав традиційні українські теми й образи з естетичними інноваціями", - йдеться в рецензії Лінкольн-Центру до української ретроспективи.

Ініціатором проведення ретроспективи українського кіно стала кіноспільнота Лінкольн-Центру, в Україні ідею підтримали Національний центр Довженка і Держкіно. Програму показів сформував директор кіноспільноти Лінкольн-Центру Річард Пенья.

Фільми будуть показані на 35мм плівці, а також представлені главою національної спілки кінематографістів України Сергієм Тримбачем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram