ГоловнаКультура

Скорик про реконструкцію ЦУМу: хто любить сталінський ампір - будь ласка, протестуйте

Майстерня Лариси Скорик розробила концепцію оновленого ЦУМу.

Скорик про реконструкцію ЦУМу: хто любить сталінський ампір - будь ласка, протестуйте
Макет реконструкции ЦУМа
Фото: Lb.ua

План реконструкції столичного ЦУМу, який закрито з лютого цього року, обговорювали на Містобудівній раді у вівторок, 11 липня.

Як повідомляє власний кореспондент LB.ua, Лариса Скорик розповіла про проект, за яким, радше за все, здійснюватимуть реконструкцію ЦУМу. Так, фасадні стіни універмагу - єдине, що залишиться від старої будівлі. Все інше зруйнують вщент і збудують заново. За словами архітекторів, це необхідно, інакше існуючий універмаг на сучасний ТРЦ перетворити неможливо.

Крім того, змін зазнає "сталінська" прибудова, яку додали до будівлі ЦУМу в 1950-х роках: її архітектори пропонують "прикрити" склом.

"Я категорично проти того паскудства, яке за радянської влади створили з центральним універмагом, - розповіла автор проекту пані Скорик. - ЦУМ - єдиний приклад арт-деко в Києві, і заховавши радянські елементи за склом, ми тільки підкреслимо його красу". На думку архітектора, скляні частини допоможуть підкреслити витонченість будівлі та зробити перехід між архітектурними стилями, які поєднуються в фасаді ЦУМу, більш легким і акуратним.

Цю пропозицію зустріли неоднозначно: віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів Георгій Духовичний виступив проти змін фасаду.

"Скло просто закриє сталінську частину універмагу, а якщо хтось любить сталінський ампір - будь ласка, протестуйте! Я не маю нічого проти", - відповіла Лариса Скорик.

"ЕСТА-Холдинг" - компанія, яка викупила ЦУМ, - планує почати будівельні роботи восени, а завершити - 2015-го.

Докладніше про те, як будуть реконструювати столичний Центральний універмаг, читайте в матеріалі Марії Ридван "Міськрада дозволила одягнути на ЦУМ скляний ковпак".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram