ГоловнаКультура

Харківська філармонія отримала довгоочікуваний орган

Вартість музичного інструменту - 1,2 млн євро.

Харківська філармонія отримала довгоочікуваний орган
Фото: organy.lviv.ua

Новий орган, який був виготовлений у Німеччині фірмою Aleksander Schuke, вже знаходиться в Харкові, в будівлі обласної філармонії.

За словами головного диригента філармонії Юрія Янка, загальна вартість органу - 1,2 млн євро. Ця сума не включає оплату митних зборів, монтаж та налаштування інструменту, повідомляє МедіаПорт.

Янко підкреслив, що такі музичні комплекси не вводили в експлуатацію в Україні близько тридцяти років, повідомляє харківський сайт "Городской Дозор".

Для розвантаження було встановлено спеціальний кран, що істотно полегшило роботу.

Монтаж органу почнеться після того, як завершиться будівництво органної зали.

Нагадаємо, будівництво органної зали Харківської обласної філармонії почалося 2009 року. Майже через рік роботи там припинилися через брак фінансування.

У травні 2011-го губернатор Михайло Добкін повідомив про надходження 10 млн грн з держбюджету - на завершення будівництва органної зали. Всього на завершення будівництва органної зали було заплановано 35 млн гривень.

Наприкінці березня 2012 року в новій органній залі почалися оброблювальні роботи.

У квітні стало відомо, що на завершення будівельних робіт необхідно 40 млн грн. На сесії облради депутати вирішили направити на будівництво нової органної зали шість мільйонів гривень. Пізніше обговорювалася можливість додати до цієї суми ще один мільйон.

Якщо гроші надходитимуть вчасно, то органна зала буде готова до кінця року, каже директор філармонії Юрій Янко. Тоді до Харкова приїдуть шість німецьких фахівців, щоб монтувати орган. На монтаж піде близько трьох місяців, повідомляє директор філармонії, і стільки ж часу необхідно на налаштування інструменту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram