ГоловнаКультура

У Києві закрили ще одну виставку сучасного мистецтва

Проект "Апокаліпсис і Відродження" в Шоколадному будинку закрили з ініціативи керівництва Російського музею.

У Києві закрили ще одну виставку сучасного мистецтва
Андрей Сигунцов. "Fighting the Barbie Bondage", 2011
Фото: Mironova Gallery

Виставку в Шоколадному будинку, що проводилася в рамках Київського бієнале сучасного мистецтва, закрили до 15 червня, як повідомили LB.ua її куратор, Костянтин Дорошенко і арт-критик Марія Хрущак.

"Сьогодні я дізнався в Шоколадному будинку, що його закрито для відвідувачів до 15-го числа. Як сказала завідувачка Шоколадного будинку Тетяна Скирда, це рішення директора Російського музею Юрія Вакуленка (Шоколадний будинок працює як філія Російського музею - прим.). Нібито є якийся висновок комісії з моралі щодо певних артефактів, представлених на виставці", - заявив Костянтин Дорошенко в ексклюзивному коментарі LB.ua.

Разом з цим, Костянтин Дорошенко заявляє, що жодних офіційних документів щодо закриття виставки пред'явлено не було. Куратори і організатори виставки не бачили висновку комісії з моралі, на який посилаються в музеї.

"Я прекрасно знаю, що всі рішення комісії з моралі носять рекомендаційний характер, а не заборонний. Тобто якщо таке рішення є, його можна і потрібно обговорювати", - сказав Костянтин.

Організатори виставки були змушені винести з Шоколадного будинку деякі з експонатів - зокрема, інсталяцію Андрія Сігунцова. Декількома днями раніше працівники музею винесли її на вулицю, під дощ, що призвело до фактичного знищення роботи художника.

Крім того, як повідомляє Костянтин Дорошенко, в рамках експозиції було демонтовано відео Андрія Кузькіна, російського художника, учасника Венеціанської бієнале, закрито залу з інсталяцією російської художниці Маші Ша. Робота художника Дмитра Гутова "Я натискаю на приховані кнопки" була знищена частково - в залі, де були розташовані кнопки, натискаючи на які глядач чув крики з різних протестних рухів різних країн світу, кілька кнопок були відключені.

"Все це було здійснено без узгодження з автором і з кураторами проекту", - заявляє куратор Костянтин Дорошенко.

"Я це розцінюю як акт цензури, яка заборонена в нашій країні законодавчо. Так само, як прояв невігластва і порушення авторського права кураторів і художників, - додав він. - Я не думаю, що закриття виставки якось позначиться на Арсенале, це абсолютно різні території. В цьому випадку ми маємо справу з неосвіченим підходом до мистецтва і культурних цінностей з боку цього музею".

"Закриття такої виставки, та ще й у день початку Євро-2012 - це підрив репутації України в очах міжнародного співтовариства", - вважає арт-критик і куратор Марія Хрущак.

Виставка "Апокаліпсис і Відродження в Шоколадному будинку" мала пропрацювати до 31 липня. У прес-службі Арсенале-2012 закриття проекту в Шоколадному будинку наразі не коментують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram