ГоловнаКультура

Український живопис ставить нові рекорди на Sotheby's

Картину Анатолія Криволапа продали за $ 83 000.

Український живопис ставить нові рекорди на Sotheby's
Фото: delo.ua

На Російських торгах у Лондоні картину українського художника Анатолія Криволапа продали за $83 000.

Про це повідомили в галереї ART-AGENT UKR Gallery.

Попередньо пейзаж "Ніч" оцінювали в 30-50 тисяч фунтів ($47 000 - 78 000). Така оцінка є новою планкою для українського мистецтва - раніше на торгах дому Sotheby’s український живопис оцінювали в межах $15 000.

Зазначимо, що на Російських торгах Sotheby's, за традицією було представлено роботи класиків російського живопису: Іллі Рєпіна ("Дорога через долину", $ 180 175), Володимира Баранова-Россіне ("Пейзаж із червоними дахами", $ 152 035), Наталії Гончарової ("Жоржини", $ 161 415), Миколи Реріха ("Вхід", $ 123 895), Олександра Богомазова ("Пейзаж з деревами", $ 133 275) та інших. Топ-лотом торгів стала робота російського сюрреаліста Павла Челіщева "Хлопчик у блакитному з ниткою", яку продали за $ 358 400.

Інтерес до робіт Криволапа симптоматичний, вважає відомий український мистецтвознавець Галина Скляренко.

Картина Айвазовського встановила новий рекорд

"Якщо на міжнародній художній сцені він свідчить про незмінну актуальність живопису як найбільш традиційного і водночас естетично невичерпного медіа, а також про нинішню розмитість меж між "музейним" і "галерейним" мистецтвом, то в Україні фіксує важливі для пострадянської країни процеси - асиміляцію модерністських трендів в офіційний культурний дискурс", - впевнена Скляренко.

Нагадаємо, що за офіційними результатами продажів, на сьогодні Анатолій Криволап є найдорожчим художником України.

Картину живописця "Степ" у травні 2011 року продали на аукціоні Phillips de Pury & Co в Нью-Йорку за $ 98 500 - рекордну для сучасного українського мистецтва суму. У жовтні 2011-го Криволап побив свій власний рекорд - на торгах Phillips de Pury & Co в Лондоні його робота "Кінь. Ніч" пішла з молотка за $ 124,343.

Нагадаємо, у квітні картина "Casual Vibration" української художниці Оксани Мась стала найдорожчим лотом на аукціоні Sotheby's.

Фото: comments.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram